5 sfaturi pentru un somn mai sănătos și profund

Vă confruntați cu dificultăți în a adormi sau aveți un somn întrerupt? Vă răsuciți de pe o parte pe alta, numărați oi sau întoarceți plapuma – și nimic nu funcționează? 

Ce bine ar fi dacă cineva ar stinge iluminatul stradal și, cu un simplu gest, ar muta drumul din spatele casei... astfel încât să aveți, în sfârșit, liniștea necesară pentru a adormi.

Din păcate, nu putem face minuni, dar avem pentru dumneavoastră câteva sfaturi care să vă ajute să nu fiți deranjați prea ușor din somnul sănătos și profund. Nici măcar de câinele vecinilor care latră.

5 tipů pro lepší spánek 

1.Nu lăsați zgomotele să vă deranjeze 

Nu mai permiteți zgomotelor inutile să vă tulbure somnul plăcut. Sforăitul partenerului sau camionul care trece, pot fi ușor (și accesibil) estompate cu dopuri de urechi de calitate.

Uitați de dopurile rigide și incomode – dopurile de urechi pentru somn sunt acum fabricate din materiale high-tech moi, care atenuează perfect sunetele din jur și sunt complet imperceptibile în urechi.

SFAT: Nu știți ce dopuri vi se potrivesc? 

Fiind experți în domeniu la Earplugs.ro, am pregătit pentru dumneavoastră un ghid simplu: „Cum să alegeți dopurile de urechi pentru somn“.

Pentru cei indeciși, am creat Earplugs Starter Pack, un „set de probă“, care conține 17 perechi de dopuri de urechi de dimensiuni și proprietăți diferite.

Alpine SleepDeepEarplugs Starter Pack sada špuntů do ušíMacks Dreamgirl špunty do uší

 

2.Bucurați-vă de întuneric absolut

Credeți că măștile pentru ochi sunt de domeniul trecutului? Nu! Măștile continuă să fie extrem de populare. Astăzi aveți la dispoziție o gamă nesfârșită de modele, de la măști clasice la măști 3D confortabile sau cele cu modele interesante.

Pentru unele tipuri de măști, puteți achiziționa separat o inserție cu gel răcoritor, oferind astfel o relaxare maximă ochilor obosiți.

Cei mai economi vor aprecia faptul că o mască pentru ochi este o variantă mult mai ieftină decât jaluzelele scumpe de întunecare. Vă puteți bucura de întuneric complet în câteva secunde, fără a deranja partenerul, care poate încă mai dorește să citească un capitol.

3D maska na spaníMasky na spaní s motivem plameňákaLunesto maska 

 

3. Reduceți lumina albastră și stimulați melatonina

După cum se știe, televizoarele și ecranele dispozitivelor inteligente emit lumină albastră, pe care corpul nostru o percepe ca lumină de zi, reducând astfel producția de melatonină (cunoscută și ca „hormonul somnului”).

Dacă nu vă puteți imagina o seară fără televizor sau telefon, este recomandat să folosiți ochelari speciali cu lentile roșii, care protejează împotriva radiațiilor UV și a luminii albastre.

Știați că...?

Persoanele care lucrează în ture sau care dorm puțin suferă de un nivel redus de melatonină, iar acest nivel scade, de asemenea, odată cu înaintarea în vârstă?

 

În caz de dificultăți de adormire, melatonina poate fi suplimentată sub formă de tablete. Aceasta contribuie la reducerea timpului necesar pentru a adormi și ajută, de asemenea, la atenuarea senzației de oboseală cauzată de decalajul orar (jet-lag)

Mito Light brýle blokující modré světloBarner počítačové brýle

 

4.Apelați la plante împotriva insomniei

Încercați și metode naturale sub formă de plante, pe care le recomandau încă de pe vremuri străbunicile noastre pentru nopțile dificile.

De exemplu, roinița, pe lângă uleiuri esențiale și alte substanțe, conține citral și acid hidroxitriterpenic. Aceste substanțe au efecte calmante și ajută la combaterea stresului excesiv și a anxietății. 

Nimic mai simplu decât să savurați înainte de culcare un ceai cu roiniță, ideal de calitate BIO.

 

 

5.Relaxare

Înainte de culcare, creați-vă un ritual relaxant, cum ar fi cititul unei cărți, meditația sau o baie caldă. Atmosfera potrivită pentru relaxare poate fi amplificată de muzică liniștitoare sau aromaterapie.
Anumite uleiuri esențiale, precum lavanda, menta sau trandafirul, ajută la relaxarea și calmarea minții. De asemenea, este foarte important să mențineți un program de somn regulat, care contribuie la stabilizarea ritmului circadian.