Vă acoperiți automat urechile cu mâinile când trece o ambulanță cu sirena pornită, nu ascultați muzică în căști la volum maxim și purtați dopuri de urechi, antifoane, la concerte? Pe scurt - vă protejați auzul pentru a vă bucura și la bătrânețe? Faceți foarte bine.
Dacă ați fi expuși celor mai puternice sunete înregistrate vreodată de omenire, nici cele mai bune dopuri de urechi, antifoane, nu v-ar putea salva auzul.
Pragul de surzenie instantanee începe de la 140 dB (cum ar fi un foc de armă), iar deteriorarea ireversibilă a auzului apare la expunerea la sunete de 100-120 dB (de exemplu, un concert rock sau o drujbă).
Haideți să „ascultăm” mai îndeaproape o selecție a celor mai zgomotoase evenimente din istorie.
1. Erupția vulcanului Krakatoa (310 dB)
La sfârșitul lunii august 1883, întreaga planetă a fost zguduită de explozia vulcanului indonezian Krakatoa. Erupția a fost însoțită de unde de șoc puternice, care au înconjurat Pământul de trei ori.
Vulcanul a emis un sunet de o intensitate incredibilă, de peste 310 dB, ale cărui ecouri au fost auzite până în Australia și pe insula Mauritius, aflată la 5000 de kilometri distanță. Insula vulcanică originală a fost sfâșiată în bucăți, cerul din împrejurimi a fost acoperit de cenușă, iar zona a fost cuprinsă de un întuneric total.
Marinarii aflați pe navele din apropiere au suferit imediat rupturi ale timpanelor din cauza detonării, iar fiecare al doilea om aflat la mai puțin de 160 km de locul catastrofei a rămas surd.
2. Meteoritul Tunguska (până la 300 dB)
În anul 1908, un meteorit a căzut în mijlocul pădurii pustii din Siberia, iar explozia sa, echivalentă cu forța a 650 de bombe nucleare simultan, a doborât 80 de milioane de copaci.
La o distanță de 5 km de explozie, s-a înregistrat un zgomot de peste 197 dB. În epicentrul exploziei, se estimează că intensitatea sunetului a atins până la 300 dB.
Un alt impact zgomotos al unui meteorit a fost cel de la Celeabinsk, a înregistrat 180 dB.
3. Explozii atomice și Bomba Țarului (224 dB)
Exploziile bombelor nucleare de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial din Japonia rămân printre cele mai înspăimântătoare momente din istoria omenirii. Sunetul unei explozii atomice, care depășește 220 dB, a provocat rupturi imediate ale timpanelor la mii de oameni. Supraviețuitorii au descris zgomotul ca o explozie ascuțită, urmată de un urlet inuman, care s-a auzit pe sute de kilometri.
O intensitate similară a avut-o și infama explozie a bombei nucleare experimentale „Țarul,” detonată de ruși în 1961 deasupra insulei Novaia Zemlia, din Oceanul Arctic. Această bombă termonucleară, cântărind 27 de tone, este considerată cea mai puternică armă creată și detonată vreodată. Unda de șoc generată a spart geamurile pe o rază de 900 km, inclusiv în Finlanda.
4. Lansarea rachetei Saturn 5 (204 dB)
În anii de aur ai programului spațial Apollo, NASA a lansat cea mai puternică rachetă, Saturn 5, cu o înălțime de 110 metri, care a transportat astronauții pe orbita Lunii.
Între 1967 și 1973, Saturn 5 a efectuat 13 lansări în spațiu, iar la fiecare decolare producea un zgomot asurzitor de 204 dB.
Prin comparație, o lansare obișnuită de rachetă generează un sunet de „doar” 165-170 dB, iar avioanele comerciale moderne ating aproximativ 140 dB în timpul decolării.
5. Cântecul balenei albastre (188 dB)
Fiind cel mai mare animal de pe planetă, balena albastră are și cele mai puternice corzi vocale. Sunetele emise pentru a comunica și a-și chema semenii pot atinge o intensitate de până la 190 dB și se pot auzi pe o distanță de până la 1600 km.
Din fericire pentru urechile noastre, acest sunet de frecvență joasă (adică foarte joasă) este bine ascuns sub suprafața mării, astfel încât nu există niciun pericol pentru auzul nostru atunci când ne relaxăm pe plajă.
În schimb, cel mai mare animal terestru, elefantul african, produce un sunet de „doar” 117 dB atunci când trompetează.
6. Focurile de armă automată (până la 164 dB)
În timpul unui foc de armă, se generează o presiune uriașă și un zgomot extrem de puternic. Tirul sportiv sau recreativ presupune protejarea urechilor cu dopuri de urechi special concepute pentru tragere. Printre cele mai zgomotoase arme se numără mitralierele, însă și puștile sau armele de vânătoare pot provoca traume acustice ireversibile sau tinitus
Dar atenție! Chiar și activități aparent inofensive, precum artificiile sau concertele rock, pot expune urechile dumneavoastră la un zgomot de 125-135 dB, un nivel care se situează la limita deteriorării imediate a auzului.
Pentru a vă menține auzul sănătos chiar și la bătrânețe, protejați-l de acum.
Dopurile de urechi nu mai sunt un motiv de rușine. Aflați cum să alegeți cele mai fiabile dopuri de urechi împotriva zgomotului.