În apă! De ce toată lumea merge la înot și de ce ar trebui să o faceți și voi?

Aveți impresia că, în timp ce înainte toată lumea din jurul vostru alerga, acum mulți dintre cunoscuți sar cu entuziasm în apă? Așa este! Au descoperit numeroasele beneficii pe care înotul, conform multor studii, le aduce corpului – de la arderea caloriilor, îmbunătățirea somnului, până la o stare de spirit mai bună. De ce să vă alăturați și voi?

proc-vsichni-chodi-plavat


1. O singură mișcare, bucuria întregului corp

Exercițiu aerobic în care ardeți calorii ca pe banda de alergat, vă construiți musculatura și condiția fizică, implicând tot corpul la fiecare mișcare. Complexitatea este unul dintre principalele avantaje ale înotului. Comparativ cu exercițiile fizice, acesta solicită mult mai puțin oasele și articulațiile – pentru că apa susține greutatea corpului. Și am menționat deja că vă puteți ajusta ușor efortul și concentrarea asupra anumitor părți ale corpului, alegând stilul de înot, intensitatea și durata antrenamentului?


2. Mișcări corecte spre flexibilitate

Dezvoltarea musculaturii și scurtarea lor merg de obicei mână în mână. Însă, în acest sens, înotul se descurcă semnificativ mai bine decât antrenamentele de forță sau alte sporturi. Nu vom pretinde că veți ieși din piscină la fel de flexibili ca după o ședință de yoga. Totuși, pentru că înotul implică o gamă completă de mișcări, cu fiecare braț întins vă alungiți mai mult, iar capul și coloana vertebrală se mișcă și se rotesc în moduri variate, contribuind astfel la o flexibilitate mai bună.

Sfat: Nu vreți ca apa să pătrundă în nas sau urechi? Atunci pregătiți-vă bine pentru timpul petrecut în piscină sau mare. Achiziționați dopuri de urechi pentru înot (aici vă arătăm cum să alegeți dopurile potrivite) și, dacă este nevoie, clipsuri pentru nas.


3. Înotul pentru sănătate

Înotul aduce beneficii și acolo unde nu se observă la prima vedere – în interiorul corpului. Pe lângă mușchi, în timpul înotului lucrează și sistemul cardiovascular, întărind astfel inima și plămânii. Ajută la creșterea capacității pulmonare și contribuie la o tehnică mai bună de respirație. În plus, cercetătorii au observat că înotul poate reduce tensiunea arterială și, potențial, riscul de apariție a unor afecțiuni, cum ar fi diabetul de tip 2 sau bolile cardiovasculare.


4. Trimiteți caloriile la fund

Mersul pe jos, alergarea, yoga? Potrivit studiilor, dacă vreți să ardeți calorii, înotul este cea mai rapidă soluție. Ca să vă faceți o idee – o persoană de 70 kg poate arde, chiar și la un ritm lent, peste 420 de calorii într-o oră de înot în piscină, iar la o intensitate mai mare, până la 715 calorii. Comparativ, printr-o oră de mers pe jos s-ar arde aproximativ 315 calorii, iar prin yoga doar puțin peste 180 de calorii. Desigur, totul depinde de mulți alți factori, dar dacă alegeți un sport pentru slăbit, luați serios în considerare înotul.


5. Înotați spre un somn mai bun

40% din populația României, conform unor studii chiar fiecare a doua persoană, se confruntă cu probleme de somn. Pe lângă respectarea igienei somnului, activitatea fizică este o metodă excelentă pentru a adormi mai repede seara. Funcționează simplu – corpul se epuizează în timpul mișcării și are nevoie de regenerare, pentru care este necesar un somn profund. Atenție însă, regularitatea și intensitatea cel puțin moderată sunt esențiale, astfel încât să obosiți cu adevărat corpul. 

Sfat: Descoperiți alte 5 sfaturi pentru un somn de calitate și profund și odihniți-vă cu adevărat bine.



6. Înotul elimină stresul și stările proaste

Vreți un alt avantaj uimitor al înotului? Acesta funcționează ca un eliminator rapid de stres. În timpul activității fizice, corpul eliberează endorfine, care, ca un bonus, vă îmbunătățesc starea de spirit. Și ce vă va plăcea cel mai mult – pentru a lăsa în apă stresul de la serviciu, gândurile despre treburile casnice sau alte situații care cauzează anxietate, nu este nevoie să atingeți performanțe olimpice. Chiar și un ritm mai lent contează!


7. Pe valul distracției 

Nimic din toate acestea nu va fi pe deplin valabil dacă înotul nu vă va aduce cu adevărat plăcere. Învățați să vă bucurați pe deplin de toate beneficiile pe care le oferă corpului și minții și lăsați-vă cuprinși de satisfacția că ați dedicat timp doar pentru voi. Experimentați diferite stiluri de înot și bucurați-vă de fiecare progres, chiar și cel mai mic. Și nu uitați că puteți face timpul petrecut în piscină și mai plăcut. De exemplu, cu ajutorul unor căști audio pentru înot. Alegeți un model care se potrivește cel mai bine urechilor voastre, încărcați muzică motivațională și dați startul distracției!

Favoritul nostru? Căștile impermeabile H2O TRI multisport, care nu se introduc în ureche și pot fi utilizate împreună cu dopurile de urechi, ochelarii de înot și casca.



8. Apa este benefică pentru toți

Mă dor genunchii. Am surplus de greutate. Nu am condiție fizică. Dacă v-au trecut prin minte o mulțime de motive pentru care să nu înotați, le puteți da deoparte fără grijă. Înotul este pentru toată lumea. Pot înota copiii, femeile (chiar și în timpul sarcinii) și bărbații de orice vârstă, persoanele în formă, dar și cele care au nevoie să o dobândească. Nu reprezintă o problemă nici astmul, artrita sau alte afecțiuni. Dimpotrivă, pentru multe dintre ele, mișcările în apă ajută și oferă alinare. Așadar, fără scuze și... săriți în apă! 

Acum știți de ce înotul se bucură de o asemenea popularitate. Așadar, nu ezitați să faceți puțin efort. Stați, de fapt, la înot nici măcar nu transpirați. Deci, mai adăugăm un beneficiu pe listă!