Concertele zgomotoase și expunerea constantă la muzică puternică solicită urechile noastre pe termen lung. Aflați cum să preveniți pierderea treptată a auzului și apariția neplăcutului tinnitus.
Auziți mai greu după un concert? Este posibil să fi experimentat „pragul auditiv temporar deplasa“
Înainte de concert, puteți auzi chiar și un șoaptă abia perceptibilă (30 dB), dar la întoarcerea de la un eveniment zgomotos, înțelegerea unei conversații normale (70 dB) devine o provocare? Acest fenomen este cunoscut sub numele de prag auditiv temporar deplasat.
Timpul de recuperare a auzului depinde de intensitatea muzicii la care am fost expuși și de durata petrecută în zgomot. Uneori, pragul auditiv revine la normal în câteva ore, alteori poate dura câteva zile.
Această pierdere temporară a auzului afectează intervalul de frecvențe corespunzător unei conversații vorbite. Astfel, intervine asupra spectrului de sunete pe care îl folosim cel mai mult în viața de zi cu zi. Putem ajunge temporar să auzim la fel ca bunica voastră de 80 de ani, ceea ce este nu doar deranjant, ci și riscant.
Pragul auditiv temporar deplasat revine, de obicei, la un nivel normal de auz în câteva zile. Totuși, urechea „memorează” situația de stres, iar celulele ciliate din ureche pot fi deteriorate sau distruse treptat prin expuneri frecvente la zgomot excesiv.
Țiuit în urechi după un concert: frecvent, dar riscant
Un alt pericol care vă poate afecta după un concert este țiuirea în urechi. De obicei, aceasta dispare în câteva ore sau zile, dar uneori poate evolua în tinnitus – o afecțiune caracterizată prin țiuit și zgomote persistente în ureche. Această problemă este adesea ireversibilă și îi afectează frecvent pe muzicieni, tehnicienii de sunet și alte persoane care lucrează în domeniul muzical.
Tinnitus-ul aduce cu sine o povară psihologică majoră, întrucât țiuitul constant vă deranjează în viața de zi cu zi, nu poate fi „oprit,” nu vă permite să vă odihniți și poate face dificilă adormirea seara. Pe lângă insomnie, persoanele afectate de tinnitus riscă să dezvolte anxietate și depresie.
Tinnitus-ul poate fi prevenit prin protecția auditivă de calitate, folosind dopuri speciale pentru muzică puternică.
Cum să vă protejați de muzica zgomotoasă?
1. Dopurile sunt esențiale
Folosind dopuri speciale pentru muzică, reduceți semnificativ riscul de pierdere a auzului și de dezvoltare a tinnitus-ului, care vă poate afecta după ani de „acumulare a experiențelor zgomotoase“.
Spre deosebire de alte tipuri de dopuri (cum ar fi cele pentru somn), dopurile pentru muzică nu vă diminuează complet experiența muzicală. Acestea filtrează doar frecvențele dăunătoare și reduc volumul la un nivel suportabil, permițându-vă în același timp să purtați o conversație normală cu prietenii din apropiere.
Dopurile pentru muzică zgomotoasă sunt un echipament indispensabil pentru muzicieni, tehnicieni de sunet, dar și pentru spectatorii de concerte sau angajații din cluburi și restaurante.
Pentru pasionații de muzică, există și Alpine PartyPlug Pro Natural, care oferă cea mai naturală experiență sonoră, fără distorsiuni.
2. Aveți grijă de urechile voastre
La evenimente sau concerte, evitați să stați chiar lângă boxe. Găsiți un loc în spațiu unde sunetul este mai suportabil pentru urechi – de obicei, cel mai bun sunet se aude lângă masa tehnicianului de sunet.
Alcoolul nu este prietenul auzului vostru. Consumul excesiv de alcool crește fluxul sanguin și poate agrava țiuitul în urechi după concert.
3. Bucurați-vă de „băi de liniște“
Expunerea constantă la muzică puternică, zgomot stradal sau la locul de muncă suprasolicită urechile. Din punct de vedere evolutiv, auzul uman nu este conceput pentru o expunere prelungită la zgomot și stimuli puternici.
Acasă, oferiți-vă periodic momente de liniște absolută, fără să ascultați nimic. Mergeți în plimbări lungi în natură, fără căști, și bucurați-vă de sunetele subtile ale pădurii. Acest lucru nu doar că vă va relaxa auzul, ci vă va aduce și o stare de bine mentală.
Când să mergeți la medic?
Dacă țiuitul din urechi persistă mai mult de 16–48 de ore după concert, este timpul să consultați un specialist ORL. Acesta vă va testa auzul și vă va recomanda pașii următori.
Continuați să vă protejați cu atenție urechile de zgomot. Alegeți din numeroasele tipuri de dopuri de urechi disponibile pentru diferite ocazii.